ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Προπόνηση χειρισμού της μπάλας του μπάσκετ

Αγαπημένα μας παιδιά και γονείς γεια σας,

στο βίντεο αυτό μπορείτε να παρακολουθήσετε και στη συνέχεια να εκτελέσετε ένα πρόγραμμα 16 κινητικών δεξιοτήτων επαφής με τη μπάλα του μπάσκετ:

  • Δεξιότητες πετάγματος της μπάλας και πιάσιμό της.
  • Δεξιότητες ντρίπλας με το ένα ή και τα δύο χέρια.
  • Κινητικές δεξιότητες των μεγάλων αρθώσεων του σώματος και των αντίστοιχων μυικών ομάδων τους.

Για την πραγματοποίηση του προγράμματος θα χρειαστείτε:

Μία μπάλα του μπάσκετ

Μία καρέκλα

Λίγο χώρο στο σπίτι

Έναν ελεύθερο από αντικείμενα τοίχο

Μπορείτε να παρουσιάζετε τις ασκήσεις στο παιδί σας και μετά να το βοηθάτε στην εκτέλεση των ασκήσεων ή να το αφήνετε να τις εκτελεί μόνο του ανάλογα με την προσαρμογή που δείχνει σε κάθε ξεχωριστή άσκηση.

Μπορείτε σε όλες τις ασκήσεις να είστε ο βοηθός παίκτης που δίνει τη μπάλα στο παιδί.

Μπορείτε να εκτελέσετε όλες μαζί τις ασκήσεις αλλά και να επιλέξετε τη δική σας σειρά.

Κάθε άσκηση εκτελείται τόσες περίπου επαναλήψεις (8 έως 12), όσες το παιδί να νοιώθει άνετα στην εκτέλεσή τους.

Η σειρά των ασκήσεων:

  1. Από καθιστή θέση στην καρέκλα, ρίψη της μπάλας με τα δύο χέρια στο έδαφος, ανάμεσα στα πόδια. Μετά την αναπήδηση της, γίνεται το πιάσιμο με τα δύο χέρια στο ίδιο επίπεδο με τα μάτια του αθλητή.
  2. Ρίψη της μπάλας με τα δύο χέρια προς τα πάνω. Όταν η μπάλα επιστρέφει, γίνεται άμεσα το πιάσιμο της με τα δύο χέρια. Ανάλογα με την πρόοδο του αθλητή, μπορεί να μεσολαβεί ένα κτύπημα με τις παλάμες και μετά να πραγματοποιείται το πιάσιμο της μπάλας.
  3. Εκτέλεση της προηγούμενης άσκησης αλλά με κτύπημα των δύο χεριών στους μηρούς των ποδιών.
  4. Συνδυαστική εκτέλεση των προηγούμενων τριών ασκήσεων, με σειρά: κτύπημα της μπάλας στο έδαφος, πέταγμα στον αέρα με παλαμάκι, πέταγμα στον αέρα με παλάμες στους μηρούς.
  5. Συνεχόμενα κτυπήματα με τα δύο χέρια, της μπάλας ανάμεσα από τα πόδια. Το ύψος αυτής της διπλής ντρίπλας να μη ξεπερνάει το ύψος του στήθους. Επαφή και με τα δέκα δάκτυλα.
  6. Όπως η προηγούμενη άσκηση αλλά τώρα η εκτέλεση της ντρίπλας πραγματοποιείται με το δεξί χέρι. Μόλις ολοκληρώνονται οι επιλεγμένες επαναλήψεις, ακολουθεί η ντρίπλα με το άλλο χέρι.
  7. Η προηγούμενη άσκηση της ντρίπλας εκτελείται με αλλαγές των χεριών πάνω στη μπάλα.
  8. Η ντρίπλα τώρα εκτελείται στο πλάγιο μέρος του σώματος, δίπλα από την καρέκλα. Μόλις ολοκληρώνεται η εκτέλεση με το ένα χέρι αλλάζει η πλευρά. Το ύψος της ντρίπλας δεν πρέπει να ξεπερνά τη μέση του αθλητή.
  9. Η καρέκλα τοποθετείται με προσανατολισμό προς τον τοίχο. Εκτελούνται κτυπήματα της μπάλας στον τοίχο και πιάσιμο της με τα δέκα δάκτυλα πάνω από το κεφάλι του αθλητή.
  10. Ο αθλητής ρίχνει τη μπάλα πιο ψηλά στον τοίχο. Η κίνηση της ρίψης αρχίζει από το ύψος του προσώπου. Τα δάκτυλα βρίσκονται σε ετοιμότητα για το πιάσιμο της μπάλας κατά την φάση της επαναφοράς της. Γίνεται δηλαδή μία προάσκηση για το ριμπάουντ.
  11. Ο αθλητής τοποθετεί τη μπάλα στην καρέκλα. Είτε από σταθερή θέση των ποδιών ή από μικρή κίνηση τρεξίματος, με το σύνθημα του βοηθού του, κινείται προς τη μπάλα και την τοποθετεί στα χέρια του. Άσκηση για την αντίδραση των χεριών.
  12. Άσκηση συντονισμού της σειράς κίνησης των χεριών. Κάθε φορά που η μπάλα τοποθετείται ή στο έδαφος ή πάνω στην καρέκλα, πραγματοποιείται μία επαφή των χεριών με την προηγούμενη θέση της μπάλας, η οποία είναι πλέον κενή.
  13. Από καθιστή θέση στο έδαφος και με τα πόδια του αθλητή να τοποθετούνται ανοικτά στο εξωτερικό μέρος των ποδιών της καρέκλας, εκτελούνται κινήσεις αλλαγής της επαφής της μπάλας με το έδαφος ανάμεσα στα πόδια του αθλητή και στην επιφάνεια της καρέκλας.
  14. Η προηγούμενη άσκηση εκτελείται με τη φάση της τοποθέτηση της μπάλας στο πλάγιο μέρος του αθλητή. Κίνηση των χεριών και του κορμού δεξιά και αριστερά από τη θέση του αθλητή.
  15. Η άσκηση 13 αλλά με τοποθέτηση της μπάλας πίσω από το κεφάλι του αθλητή και επιστροφή της στην καρέκλα.
  16. Περάσματα της μπάλας ανάμεσα από κάθε πόδι εναλλάξ. Εκτέλεση με επιδεξιότητα στην επαφή των δακτύλων κατά την κίνηση της περιφοράς της.

Καλή συμμετοχή σε κάθε γονέα και παιδί!

Σας ευχαριστώ

Γιάννης Τσουμπρής

“Τζάμπολ Αγάπης” – Δεκέμβριος 2020

Περίοδος 2ουLock Down