ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΝΕΑ

«JumpbaLLovE» 2019-2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ «JumpbaLLovE»

Πρόγραμμα Καλαθοσφαιρικής Συνεκπαίδευσης του Ιωάννη Τσουμπρή

 

        Αγαπητοί υποστηρικτές του «Τζάμπολ Αγάπης»,

η συνεκπαίδευση ως τάση, υπάρχει σε διεθνές επίπεδο σχεδόν 50 χρόνια τώρα. Στην Ελλάδα ακόμη προσπαθεί να βρει το δρόμο της.

Η προσπάθεια του «Τζάμπολ Αγάπης» από το 2016 μέχρι σήμερα, εστιάζει σε αυτή την τάση, της κοινής αγωνιστικής παρουσίας των παιδιών της τυπικής εκπαίδευσης, με τα παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης. Μίας αγωνιστικής παρουσίας χωρίς σκοπιμότητες στο σκορ, χωρίς ηττημένους, σε τρεις μπασκέτες και με όλα τα παιδιά νικητές ως μέλη μίας κοινής ομάδας.

Αυτό αποτέλεσε το πρώτο βήμα. Τρία χρόνια τώρα «αγκαλιάστηκε» από ομάδες, σχολεία, εκπαιδευτικούς οργανισμούς, οικογένειες, εκπαιδευτικούς, προπονητές, αθλητές και αθλήτριες του μπάσκετ, εθελοντές, φορείς της καλαθοσφαίρισης.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου 2018 – 2019 το «Τζάμπολ Αγάπης» πραγματοποίησε το δεύτερο του βήμα, μέσα από τις πρώτες πιλοτικές προπονήσεις της Ειδικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής.

Στο βήμα αυτό, η διδασκαλία διευρύνθηκε τόσο ηλικιακά, όσο και ως περιεχόμενο προπονητικών μοντέλων.

Η επιτυχία αυτών των βημάτων, φαίνεται ξεκάθαρα στο χαμόγελο των παιδιών, στη βελτίωση της συμπεριφοράς τους, στη θέληση τους να παίξουν μπάσκετ αλλά και να συνεργαστούν μέσα στο γήπεδο.

Η συνεκπαίδευση δεν διαχωρίζει τους μαθητές λόγω αναπηρίας ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, αλλά τους συμπεριλαμβάνει στον ίδιο χώρο. Παρέχει στα παιδιά με τις ιδιαιτερότητες, τις ίδιες ευκαιρίες, έχοντας δίπλα τους τα παιδιά-αθλητές και αθλήτριες της τυπικής ανάπτυξης.

Ως Γιάννης Τσουμπρής, γονέας παιδιού με αυτισμό, προπονητής μπάσκετ αναπτυξιακών ηλικιών, και ιδρυτής του«Τζάμπολ Αγάπης», προχωρώ στο επόμενο βήμα.

Από την επόμενη αθλητική περίοδο (Σεπτέμβριος 2019 – Μάϊος 2020), θεσμοθετώ το νέο πρόγραμμα διδασκαλίας, το «JumpbaLLovE».

  • Τι είναι το «JumpbaLLovE»;

Είναι η καλαθοσφαιρική συνεκπαίδευση, στην οποία κάθε παιδί με ιδιαιτερότητες στην ανάπτυξη του,  αποκτά εντός του γηπέδου το «Μπασκετικό Αδερφό» (για τα αγόρια) και τη «Μπασκετική Αδερφή» (για τα κορίτσια)

Με τον κατάλληλο προπονητικό-εκπαιδευτικό σχεδιασμό, κάθε παιδί της Ειδικής Αγωγής,  συνεργάζεται άμεσα με ένα παιδί της Τυπικής Καλαθοσφαιρικής Αγωγής.

Μία φορά την εβδομάδα, μία κοινή ηλικιακή ομάδα παιδιών, υπερπηδούν το εμπόδιο της διαφορετικότητας και  αθλούνται μαζί.

Για την πραγματοποίηση του προγράμματος «JumpbaLLovE» προσκαλώ όλες τις ομάδες που συνεργάζονται ήδη με το «Τζάμπολ Αγάπης» και στο πλαίσιο της συνεργασίας «Μπάσκετ Μαζί Μπροστά», να γίνουν μέλη αυτού του προγράμματος διδασκαλίας.

Από σήμερα και μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2019, ξεκινούν οι διαδικασίες του προγραμματισμού για την υλοποίησης αυτή της ιδέας, που ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής, τουλάχιστον στον δικό μου τομέα, προχωρώ στην εφαρμογή της, έχοντας την υποστήριξη πολλών ανθρώπων που υποστηρίζουν την συνεκπαίδευση.

Προσκαλώ όλους όσους πιστεύουν το πνεύμα αυτής της ιδέας, να επικοινωνήσουν μαζί μου, για να προετοιμάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα παιδιά.

Σημαντική θα είναι και η βοήθεια από κάθε χορηγό αυτής της προσπάθειας, με κάθε δυνατό τρόπο προσφοράς στην υλοποίηση της ιδέας.

«Τζάμπολ Αγάπης» και πρόγραμμα «JumpbaLLovE».

«Όλοι διαφορετικοί, αλλά όλοι ίδιοι μέσα στο γήπεδο με μία μπάλα να ενώνει όλα τα παιδιά!»

Ιωάννης Τσουμπρής

«Τζάμπολ Αγάπης»