ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Μια μεγάλη προσπάθεια, μία μεγαλύτερη αγκαλιά

Άρθρο του Αποστόλη Παινέση

Καθηγητή Ειδικής Φυσικής Αγωγής,

επικεφαλής προπονητής του «Τζάμπολ Αγάπης»

Πολλές φορές προετοιμάζουμε στο μυαλό μας το ιδανικό πλάνο της νέας χρονιάς, κάνουμε σχέδια και αναπτύσσουμε προσδοκίες.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δε μπορούμε να προβλέψουμε το τι θα ακολουθήσει. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι λοιπόν με όλα αυτά τα γεγονότα τις επικαιρότητας που μας άλλαξαν ριζικά την καθημερινότητα.

Η συνύπαρξη μας όμως με τα παιδιά – παίκτες μας, μας γέμιζε μέρα με τη μέρα αισιοδοξία και αγάπη και ξεκινήσαμε μαζί παρ’ όλες τις δυσκολίες μια μεγάλη προσπάθεια στην οποία αξίζει να αναφερθούμε.

 Θα σταθούμε κυρίως στις δυσκολίες που προκάλεσε αυτή η αβεβαιότητα στα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Οι συνήθειες και οι ρυθμοί που είχαν ως δεδομένα ξεκίνησαν να μεταβάλλονται καθώς και η ασφάλεια που ένιωθαν μέσα σε αυτές. Πιο αναλυτικά, αντίκρισαν ένα εναλλασσόμενο μοτίβο που ξεκίνησε με την χρήση της μάσκας, καθώς επίσης και με τη σταδιακή επεξήγηση μέσω συζητήσεων σχετικά με τους λόγους που μπαίνει στη ζωή μας αυτή η νέα συνήθεια. Στη συνέχεια, όταν αυτή η συνήθεια έγινε προαιρετική, τα παιδιά αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε αυτές τις καινούριες συνθήκες. Φυσικά, οι συνεχόμενες αλλαγές δυσχεραίνουν την αίσθηση σταθερότητας και την προσαρμογή τους σε αυτές. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως όλη αυτή η διαδικασία με τόσες πολλές μεταβολές δεν είναι εύκολη για κανέναν, πόσο μάλλον για ένα αυτιστικό παιδί, που η ρουτίνα και οι συνήθειες που έχει αναπτύξει στο μυαλό του είναι δύσκολο να αποβληθούν.

 Η έλλειψη ασφάλειας και ελέγχου όμως δεν ήταν αισθητή μόνο στα παιδιά, αλλά και σε εμάς (προπονητές, εθελοντές) γεγονός που δεν πρέπει να παραλείψουμε. Όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται γύρω απ’ τα παιδιά της ειδικής αγωγής αντιμετώπισαν με τη σειρά τους μια νέα πραγματικότητα στην οποία έπρεπε να ανταπεξέλθουν, φροντίζοντας την σωματική και ψυχική υγεία τους ώστε να βρίσκονται σε θέση να παρέχουν και την αντίστοιχη φροντίδα και στα παιδιά – μαθητές τους. Οι προκλήσεις αυτές έκαναν δυσκολότερο το έργο και την προσπάθεια μας, αλλά μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε πολλά πράγματα για τους εαυτούς μας αλλά και για τη δουλειά μας.

 Αξίζει επομένως, να αναγνωρίσουμε τη σημαντικότητα και την προσπάθεια όλων των ανθρώπων που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτής της χρονιάς και να μη ξεχνάμε πως παρόλες τις δυσκολίες, ήταν όλοι τους εκεί.

Εκ μέρους όλης της ομάδας του «Τζάμπολ Αγάπης» ευχόμαστε στα παιδιά και στους γονείς καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση!

Προπονητές: Γιάννης Τσουμπρής, Παναγιώτης Συριόπουλος, Απόστολος Παινέσης, Λία Σαμούρη

Εθελοντές: Ιωάννα Παπαθεοδώρου, Άγγελος Κουταλιάς, Παναγιώτης Βαφειάδης, Ευθύμιος Τσίγκας